Veiligheid en welzijn paarden

De manege is aangesloten bij de FNRS ( frederatie van nederlandse ruitersport centra) en SVP ( stichting veilig paardrijden). Hierdoor voldoet de manege aan hun veiligheids keuringen.

 

Hieronder een aantal punten voor de veiligheid van mens en dier.

 

Kom je bij ons op de manege lees dan het bord bij de hoofdingang van de manege goed door.

Hierop vind je belangrijke informatie zoals:

 

Vluchtplan, verzamelplaats, wat te doen bij calamiteiten, huisregels, rijbaanregels en regels voor het buitenrijden.

Hieronder een aantal veiligheids punten:

 

 • Gangpaden in de stallen altijd vrij te houden. Niet rennen/ gillen in de stallen en langs de rijhallen.

 • Zadels en hoofdstellen na het rijden netjes terug in de zadelkamer hangen en altijd het bit afspoelen. Voor en na de les het zadel/ hoofdstel niet bij de stal laten hangen.

 • Dekens van de paarden/pony’s op de voerbak in de stal leggen. Niet op de grond of in de gang. ( de buiksingels gekruist dichtmaken /  aan de voorkant 2 borstsluitingen dichtmaken).

 • Zadelsteunen aan de staldeuren inklappen als het zadel er niet hangt.

 • Tijdens het rijden altijd paardrijlaarzen of jophurs met chaps, en een goedgekeurde cap dragen, anders kan er helaas niet worden deelgenomen aan de les. Bij springlessen een bodyprotector verplicht.

 • Poetskoffers tijdens het poetsen tegen de wand aan zetten naast de staldeur, tijdens het rijden onder de voerbak in de stal van je paard/ pony, deze niet in het pad laten staan.

 • Afval in de prullenbakken, niet in de stallen laten slingeren.  Bij de stallen staan er 3 containers en voor op het terrein staan er 3 containers bij de hoofdingang. Afval wordt gescheiden door plastic, papier en overig afval.

 • Paarden/ pony’s geen hooi geven, dit krijgen ze op de voertijden. Uiteraard een paardensnoepje/ appel in stukjes gesneden/ brood etc mag natuurlijk wel.

 • Paard/ pony niet alleen laten staan in de stal als ze al gezadeld zijn. In de stal de beugels nog niet naar beneden doen en de singel losjes dichtmaken( niet aantrekken)

 • Als de lesgever aangeeft dat je de rijhal in kan komen dan pas je paard/ pony uit de stal nemen, links naast je paard/pony lopen, netjes over de hoefslag aan de hand, afwenden op de langezijde en halthouden op de a-c lijn. Daar controleer je eerst de singel en maak je de beugels op maat, dan kun je rustig opstappen. Eventueel met een krukje en hulp van je lesgever.

 • Is je les afgelopen dan afwenden op de langezijde en halthouden op de a-c lijn. Afstappen, beugels opsteken en wachten tot de volgende les binnen is. Dan hoor je van je lesgever wanneer je naar stal kan.

 • Denk aan voldoende afstand van je voorganger bij het in en uitgaan van de rijhal, ook in het gangpad afstand houden. Het blijven dieren!!

 • Indien mogelijk voor en na de les je paard/ pony poetsen, vooral op de plekken van het zadel en hoofdstel.

 • Kijk voor de les altijd op de lijst voor eventuele veranderingen of mededelingen.

 • Bij het verlaten van de stal controleren of de staldeur goed dicht is en bij koud weer de buitendeuren sluiten.

 • Rokersruimte alleen op en onder het terras van de kantine. Sigaretten in de daarvoor bestemde stenen bakken met zand, NIET in de prullenbakken. Op de rest van de manege is het verboden te roken! Alleen bij regen kan er onder de luivel bij de ingang van rijhal 1 worden gerookt. ( dus niet bij de ingang van rijhal 2 in verband met stro)

 • De parkeerplek naast het terras vrijhouden, op het hele terrein geldt niet parkeren voor in/ uitgangen, deze moeten altijd vrij zijn.

 

Welzijn paarden

 

Uiteraard staat het welzijn van de dieren bij ons hoog in het vaandel. Hiermee kijken we onder andere naar voeding, huisvesting, onderling contact en beweging. Ook is het harnachement dus het zadel en hoofdstel van het paard erg belangrijk. De hoefsmid komt regelmatig langs om de hoeven van de paarden te bekappen, sommige paarden staan op hoefzijers. De paarden worden elk kwartaal ontwormd en elk jaar geënt door de dierenarts.

 

Voeding:
Alle paarden krijgen dagelijks voldoende ruwvoer en krachtvoer. De oudere paarden worden bijgevoerd met senioren meusli, slobber, bietenpulp en haver. Ook komen de paarden in de zomer veel op de wei waar ze natuurlijk veel gras eten. Ruwvoer is de basis voor het paard, daarnaast hebben ze krachtvoer nodig voor het werk wat ze doen.

 

Huisvesting:
Alle paarden hebben hun eigen stal. De bodem is bedekt met stro waar ze ook graag aan knabbelen. Elke stal heeft zijn eigen water en voerbak. De stallen zijn voorzien van een hekje waardoor ze de stal uit kunnen kijken. Sommige stallen zijn voorzien van buitenluiken. De paarden zijn zo ook in contact met elkaar. De mest wordt wekelijks opgehaald.

 

Onderling contact en beweging zowel in de lessen als in de paddocks/ wei:

De paarden komen elke dag op de paddocks en of in de wei.

In de winter periode kunnen de paarden ook allemaal elke dag op de paddocks waardoor ze de ruimte en beweging hebben. Ze staan hier in groepen bij elkaar. In de zomer periode staan ze dag en nacht buiten en alleen tijdens de lessen op stal. In deze periode gaan ze in de weekenden en een aantal weken van de zomervakantie naar de ‘grote’ wei waar ze heerlijk genieten van hun welverdiende vakantie! Mocht het weer te slecht zijn vooral in de winter periode komen de paarden ook los met elkaar in de binnenbanen zodat ze toch hun contact en beweging hebben.

 

Een paard loopt een les per dag, op drukke dagen kan dit verdeeld over de dag maximaal 3 lessen zijn. De manegelessen bestaan uit dressuur, springen, voltige en buitenritten.

 

De lessen worden gegeven in de 2 overdekte rijbanen van 20 x 40 meter en 20 x 70 meter. Bij mooi weer kan dit ook in de buitenbaan van 20 x 60 meter zijn.

De bodems in de rijbanen zijn fijn te rijden voor de paarden. Een zachte, verende bodem.

Ruiters dienen met krukje op te stijgen zodat we het paard zo min mogelijk belasten.

Ook letten we op overgewicht, dit alles voor de rug van het paard.


Harnachement:
Alle paarden hebben een eigen zadel en hoofdstel. De paarden en zadels worden door de zadelspecialist bekeken en gepast. Deze komt ook regelmatig langs om te controleren of alles nog past. Ook wordt het harnachement dagelijks gecontroleerd op slijtage en dergelijke.

 

De paarden hebben allemaal een zelfde chabrack onder het zadel wat zorgt voor een mooie eenheid